https://www.youtube.com/watch?v=09j6vMdKi3E
Tuoreen tutkimuksen mukaan musiikki auttaa ymmärtämään muita kulttuureja. Musiikki muuttaa kuulijan asenteita positiivisimmiksi sen synnyttänyttä kulttuuria kohtaan. Meille musadiggareille tämä on itsestään selvä asia, mutta samalla huomio jota on hyvä silloin tällöin pysähtyä pohdiskelemaan.
Kymmeniä vuosia mustaa amerikkalaista bluesia kuunnelleena tunnen 50-luvun Chicagon itselleni läheiseksi, vaikken tunne montakaan chicagolaista. Muutaman kyllä. Ja 1950-luvulla minua ei ollut olemassakaan.
Samoin Havannassa, Kuubassa eri aikoina tehty musiikki on meikäläiselle rakasta ja kulttuuri sen kautta tuttu. Muuten en siitä maasta ja paikasta paljoa tiedäkään, paitsi sen mitä olen esim. Pedro Juan Gutiérrezin kirjoista oppinut.
Esim. afrikkalaista musiikkia on Euroopassa ja Suomessa harrastettu pitkään. Itsekin soitin teininä kitaraa bändissä joka kiersi maamme kirkoissa vetämässä afrikkalaista gospelmessua. Kaikenlaista vaihetta mahtuu matkalle. Afrikkalaisen silmin ja korvin olisi varmasti näyttänyt ja kuulostanut hassulta. Muutama messuissa mukana ollut senagalilainen kyllä muistaakseni piti siitä, että Suomessa opeteltiin afrikkalaisia soundeja. Ja pitivät messuja hauskoina.
Kiinnostavia ja hauskoja ilmiöitä syntyy, kun uudet kulttuurit vaikuttavat vanhoihin, eikä vain päinvastoin.
Hienoista Motörhead-kuvistaan tunnettu Pep Bonet on valokuvannut metallifaneja Botswanassa, jossa hevidiggailu on vielä undergroundia. Tulokset ovat hienoja.
Lisää tuoreesta tutkimuksesta jossa selvitettiin musiikin vaikutusta asenteisiin.