Deep Purplen musiikin juurilla

Deep Purple: InFinite

Deep Purple soittaa jälleen ensi lauantaina Helsingissä. Tämänkertaista kiertuetta kutsutaan jo sen nimessä (The Long Goodbye Tour) bändin jäähyväisiksi.

Viimeisiin kiertueisiin suhtautuu nykyään kyynisesti. Mutta vaikka kyseessä olisivat (Raymond Chandleria lainaten) todella pitkät jäähyväiset, väistämättä Purplen kiertely päättyy ennemmin kuin myöhemmin. Sen verran iäkäs miehistö on kyseessä ja ensi vuonna bändi täyttää 50 vuotta. Eli nimellä Deep Purple on pian soitettu 50 vuotta, mutta bändin jäsenet olivat kokeneita muusikoita jo Purplea perustaessaan 60-luvun lopussa.

Yllättävää kyllä, tämä voi olla viimeinen kiertue johtuen Purplen nuorimmasta jäsenestä. 63-vuotias kitaristi Steve Morse kärsii jatkuvasta niveltulehduksesta oikeassa kädessään. Hän on joutunut muuttamaan soittotekniikkaansa sen vuoksi. Pessimistisimmissä arvioissa – joita on vuotanut mm. Morsen kitarateknikolta – on epäilty, ettei kovista reumaattisista kivuista kärsivä Morse pystyisi jatkamaan edes kiertuetta loppuun. Mahdolliseksi korvaajaksi on veikkailtu Joe Satriania. Jälleen kerran.

Steve Morsen kaltaiselle jatkuvasti soittavalle, treenavalle ja opettavalle kitaristille tämä kohtalo on traaginen. Toivotaan, että vaiva saadaan hallintaan ja muutenkin miehelle kaikkea hyvää. Hienoa nähdä hänet taas kerran Suomessa.

Spotify-palvelun parhaisiin puoliin kuuluvat soittolistat. Kavereideni ja itseni tekemät, sekä bändien tai artistien omat viralliset soittolistat. Deep Purplen jäseniltä (kaikilta paitsi Morselta) on Spotifyssa julkaistu kymmenen biisin listat heidän suosikkibiiseistään. Ei siis Purplelta, vaan heidän suosikeiltaan.

Lista toimii viihdyttävänä ja valistavana ”podcastina”, jossa biisejä edeltää valitsijan pohjustus tulevaan musiikkiin.

Kuten meillä monilla, myös herroilla Don Airey, Roger Glover, Ian Gillan ja Ian Paice, elämää muuttaneet kappaleet ovat monesti lapsuudesta ja varhaisnuoruudesta. Näin ollen Lonnie Donegan, Little Richard, Eddie Cochran ja Beatles ovat 40-luvulla syntyneille brittimuusikoille tyypilliseen tapaan mukana.

Ian Gillanin lista on yllättävänkin soul-painotteinen, mutta onhan hänen laulutyylinsä toisaalta vahvasti soul- ja blues-pohjainen.

Se taas ei yllätä, että kaikilla paitsi Gillanilla on listallaan Hendrixiä.

Valinnoiltaan modernein on kosketinsoittaja Don Airey. Hän kertoo oppineensa tuoreempaa musiikkia pojiltaan. Niinhän meille monesti käy, opimme musiikkia lapsiltamme ja muilta nuoremmiltamme. Emme pelkästään opeta heitä, vaikka joskus niin voimme tyhmyyksissämme luulla.

Kylläpä muuten kuulostivat hyviltä tässä yhteydessä niin Steve Winwood (The Spencer Davis Group) ja Sam Cooke kuin Joe Satriani ja Slayerkin. Ensi silmäyksellä melko ennalta-arvattava lista osoittautuikin vahvaksi elämykseksi. Biisejä edeltävät perustelut nousevat yhtä tärkeään osaan kuin itse musiikki.

Hendrixin, Little Richardin, Dave Brubeckin, Vanilla Fudgen ja kumppaneiden aineksista hämmentyi maailmoja mullistanut sekoitus nimeltä Deep Purple. Siitä on nautittu kohta 50 vuotta. Kiitoksia noille musiikillisille tutkimusmatkailijoille!

Kuten sivun lopusta löytyvä tuore The Surprising -video osoittaa, Deep Purple on edelleen vuonna 2017 kurantti tekijä. Huhtikuussa ilmestynyt InFinite-albumi on mestarillista progea ja hard rockia.

Rock Around The Blog – Google Podcasts

Listen on Google Podcasts

Rock Around The Blog Spotifyssa

Rock Around The Blog iTunesissa

Rock Around The Blog Suplassa

Kuuntele Suplassa

Sami Ruokangas

Kirjoittaja Sami Ruokangas on musiikkifriikki; tuottaja ja toimittaja. Blogi musiikista, musiikista ja musiikista. Sarjakuvista, kitaroista, kirjoista, elokuvista, lumilaudoista, televisiosta, netistä, levyistä, drinkeistä, blogeista, junista ja lentokoneista. Populaarikulttuuria ja miehen elämää.

Kategoriat

Sami Ruokangas Written by: