Viikonloppu meni Flow-festarilla, Helsingin Suvilahdessa. Olivatpa kerrassaan onnistuneet kekkerit.
Musiikillisesti yksi oli ylitse muiden: Janelle Monáe. Soulin, popin ja funkin vastustamaton yhdistelmä villitsi siinä määrin poikkeukselliseen biletyshurmokseen, että ilmassa oli historiallisten hetkien kultapölinää ja mölinää. Keikka, josta tullaan puhumaan, huutamaan ja twiittaamaan vielä pitkään.
Itse en (valitettavasti) Princen Suomen keikalla ollut, mutta moni siitä kohkannut piti Monáen vetoa vielä parempana, samassa genressä.
Muihin hyviin kuului Sly & Robbie featuring Junior Reid, joka tanssitti reggaellaan leppoisassa sunnuntai-illan auringossa. Bändin amerikkalaiskitaristin köyhän miehen Stevie Ray Vaughan / Hendrix -temput, hampailla soittamisineen ja muineen, toivat esitykseen tahatontakin komiikkaa. Mutta kokonaisuus toimi.
Skottibändi Mogwai on nähty Suomessa usein, mutta tähän ei kyllästy. Kaunista ja puhuttelevaa melulla maalailua.
Kanadalaisen Destroyerin progepoppailu menee lähelle AOR:rää ja viihdemusiikkia. Silti bändi vältää tylsyyden. Sen lounge-tunnelmointi on kiinnostavaa ennalta-arvaamattomuudessaan ja musiikillisessa älykkyydessään. Ajatuksia herättävää musiikkia.
Päälavan perjantain ilta-auringossa kitaroitaan helisytteli amerikkalainen Midlake. Fuusiojazzilla aloittanut bändi on siirtynyt uransa edetessä niin klassiseen folkrocksoundiin, että mieleen tuli jopa Black Crowes, jonka näin heinäkuussa Amsterdamissa. Palaan noihin Crowesin keikkoihin täällä blogissa piakkoin.
Midlake on vahva ja vielä kehityskelpoinenkin bändi. Ei ihme, että se vetikin päälavan äärelle suuren yleisön.
Amerikkalainen on myös mielipiteet jakanut Warpaint. Moni tuttuni piti bändin musiikkia kauhistuttavana, minä taas antoisana ja mielenkiitoisena, tosin vain pienenä annoksena. Warpaintin taiderockin sisältö ja bändin taidot eivät vielä kanna koko keikan aikaa. Kuulija puutuu nopeasti. Kappaleisiin kaipaisi hyviä melodioita ja koukkuja. Ongelmia on livenä jopa yllättävän paljon, siihen nähden kuinka arvostettu ja hehkutettu bändi on.
Kovasti oli etukäteen kehuttu myös The Budos Bandiä. Ei vakuuttanut. Funk on vaativa laji, jossa rumpalin oltava tarkka ja tiukka, eikä vain sinne päin, kuten tässä bändissä.
Tasokkaampia bändejä löytyy maailmalta satoja, mm. useiden blues- ja soul-laulajien taustoilta. Ja vaikkapa kotimaisista eri kaupunkien big bandeistämme. Budosia kuunnellessa tuli mieleeni, kuinka paljon paremmin pelasi Kotkan Meripäivillä näkemäni Kotka Big Band .
Flowssa sitä tiukkaa osaamista edusti lauantain iltapäivässä Jo Stance eli laulaja Johanna Förstin ja rumpali Teppo Mäkysen soul-projekti. Sopivan retroa, mutta sopivan tuoreesti. Suomalaisosaamista, josta voi olla ylpeä!
Hyvän musiikin lisäksi Flow upea tunnelma syntyy ainutlaatuisesta Suvilahden voimala-alueesta ja toki meistä mukavista ihmisistä.
Laajennettu festarialue toimi hyvin. Voimalarakennuksissa on jännää historiallista steampunk-henkeä.
Kun voimalan kehikkoa katselee kuutamossa, voi tuntea olevansa Jules Vernen kirjan henkilö. Matkalla seikkailuun, juuri nousemassa ilmalaivaan.
Rakennusten muotojen, auringonlaskujen ja kuutamoiden luomat maisemat pysyvät mielessä pitkään. Vähintäänkin yhtä voimakkaana kokemuksena kuin Flowssa kuultu musiikki.
Alueen parhaita paikkoja on Backyard-metsikkö, jossa tasokkaat dj:t, tanssiva kansa ja sirkusmainen puihin ripustettu valaistus loivat lämpimän tunnelman. Loppukesään sopivan haikealla tavalla kauniin.
Flowkaan ei välttynyt kaikilta suomalaisten festarien perusongelmilta. Jonottamaan joutuu milloin mitäkin, vessoja on liian vähän, kusilaarit tulvivat yli jo ensimmäisenä ilta ja kossubaarista ei saa kossua, jota olisi kaivattu viikonloppuna joukostamme poistuneen Topi Sorsakosken muistoksi.
Nämä ovat silti pieniä murheita verrattuna siihen, mikä kaikki toimi ja oli hyvää.
Elitismistäkin on Flowta kritisoitu. Mielestäni turhaan. Kalja on kallista kaikilla festareilla. Eikä kymmenen euron shamppalaseja tarvitse juoda, jollei halua. Itse halusin. Vaikka muovituopista juotu olut on joskus hyvää, sitä on myös lasista juotu kuohuva.
Flowssa sekä musiikin että muun tarjonnan valikoima on kiitettävän laaja. Ei erityisen elitistinen.
Loppuun vielä lyhyt muotikatsaus. Muodissa on hassua se, että aina välillä myös kaltaiseni ”classic rock” -tyyppi on lontoolaisine paitoineen ja vanhoine laseineen cool. Tai ainakin sitä mieltä on rakas kilpailija 🙂
Bileitten hienoin paita ja mummon entiset aurikolasit 50-luvulta. Tyylikästä ja coolia, Sam.
Kävin YouTuubilla läpi kaikki nuo mainitsemasi yhtyeet & laulajat. Samalla taktiikalla tulee selattua usein nuo musalehtien arvostelemat bändit. Nopeasti huomaa mikä kiinnostaa ja mikä ei. Tietysti festivaali ja livemeiniki paikan päällä on aivan eri asia ja mauste musaruokaan, jota ei netin kliinisessä ympäristössä maista eikä haista.
Janella Monae oli ”hyvää matskua” Tuli Raphael Saadiq mieleen. Miksi?
Mogwai ei iske eikä lyö kunnaria kentälläni.
Midlake ok. Pitäisi ehkä kuunnella enemmän. Folkia? Fleet Foxes minusta samantyyppinen.
Warpaint ei ole musaani, yritin sitä jo aiemmin kuunella kun Soundista kalastelin arvostelun. Toinen tykkää pihvistä, toinen kalasta ja kanttarellikastikkeesta.
The Budos Band taas kilahteli ja kolahteli ihan hyvästi. Olen kuunellut instrumentaalikamaa jostakin syystä, ehkä oman mielen elokuvat pyörivät päässä, soundtrackkinä niille, heh-heh. Link Wray, Ventures etc. ovat antaneet kitaroidensa wängyillä ämyreistä.
Jo Stance täysin uusi tuttavuus ja helevetin hyvä! Tätä pitäs päästä livenä kuikuilemaan kuin telkänpoika pöntön suulta aavaa järveselkää. Täysin kantasuomalainen (tämä vailla poliittisia kytkentöjä) kaunotar ja ääni kuin monilulttuurisuuden syvästä, pimeästä viidakosta voimansa ammentanut, hienoa!
Kiitos JuKe! Mites Destroyer? Instrumentaalikama soi täälläkin paljon, yhä edelleen Booket T & MG´s ja The Meters, mutta Budos-pojissa joku vaan mätti, muukin kuin rumpali.
Destroyer on minulle tuntematon tuttavuus. Mitä kappaletta suosittelet alkudrinkiksi? Kiinnostavaa on maistella uusia asioita.
Booker T & MG’s ja Meters tietysti! Ne ovat vain niin jotenkin raamattua, pohjavettä ja peruskalliota, että unohdin mainita. Ei toki Budos-poikosia voi verrata näihin eikä heitä näy edes pidemmillä suorilla yhtäaikaa rytmikkäässä juoksussa. Ziggy Modeliste jumaliste paukuttaa pönttöjä sellaisella lekalla, että Buods-rumpali uppoaa suohon niin syvälle, ettei nouse ylös, ennen kuin on tervahaoksi muuttunut. Hooka-hey! karjaisen minä vielä tämän päälle ja heitän sotakirveen työhuoneen laipioon killumaan.
Sitten alan suunnitella elokuvaa Bourbonnie and Clyde. Jos saisi vaikka Jack Danielsin sponsoriksi…
Tere. Tässä Destroyeriä:
http://www.youtube.com/watch?v=Pf-ONpLXzGs
Perjantaina Helsingin juhlaviikkojen konsertissa
Allen Toussaint ja Mose Allison…