Les paul – kitarat ja soittajat osa 1

Mitä yhteistä on Slashilla ja viihdelaulaja Bing Crosbylla? Vastaus on tietysti kitaristi Les Paul ja hänen kehittämänsä klassinen kitaramalli.

Viimeksi kitarapodcastissamme puhuttiin Telecastereista ja luonteva jatko ovat tietysti Gibsonin Les Paul -mallit. Les Paul koki ensimmäisen inkarnaationsa nimenomaan Fenderin Tele-mallien kautta innostavana tai kilpailuttavanakin tekijänä.

Kitaristi Les Paul – oikealta nimeltään Lester William Polsfuss – esitteli 40-luvun lopulla Gibsonille lankkukitaraa eli umpirunkoista kitaraideaa. Joidenkin lähteiden mukaan hänet naurettiin ulos Gibsonilta. Mutta sitten Fender kehitti ensimmäiset telemallinsa tai niiden edeltäjät, Gibsonilla ei enää naurettu. Tähän liittyy monenlaista tarinaa ja Gibson Les Pauliin ja sen soittajiin tuhansia tarinoita.

Kuuntele Les Paul -podcast osa 1. Sami Ruokankaan kanssa keskustelemassa kitarakeräilijä ja -harrastaja Pauli Kauppila.

Mukana jutuissa mm. Slash, Les Paul, Eric Clapton, Gary Moore, Freddie King, Derek and The Dominos, Paul Kossoff; Free, Mick Ralphs, Bad Company, Hubert Sumlin, Howlin´ Wolf, Jody Williams, Rolling Stones, Ian Stewart, Bill Wyman, Charlie Watts, Steve Winwood, Jimi Hendrix, Pete Townshend, Mick Jagger, Keith Richards, James Cotton, Magic Slim & The Teardrops, David Johansen, New York Dolls, Muddy Waters, Peter Green, Fleetwood Mac, Jeremy Spencer, Mick Fleetwood, Danny Kirwan, John Mayall´s Bluesbreakers, Rick Vito, Thin Lizzy, Kirk Hammett, Elmore James, Metallica, Havana Black, Judas Priest, Aerosmith, Joe Perry, Gov´t Mule, Allman Brothers Band, Sonny Rollins ja Miles Davis.

Tutustu podcastiin liittyvään soittolistaan:

Kuuntele myös Slashin soittolistat varhaisista kitaravaikutteista ja suosikeista:

Google Podcasts

Listen on Google Podcasts

Kuuntele ja tilaa Spotifyssa

Apple Podcasts

Kuuntele Suplasta

Kuuntele Suplassa

Sami Ruokangas

Kirjoittaja Sami Ruokangas on musiikkifriikki; tuottaja ja toimittaja. Blogi musiikista, musiikista ja musiikista. Sarjakuvista, kitaroista, kirjoista, elokuvista, lumilaudoista, televisiosta, netistä, levyistä, drinkeistä, blogeista, junista ja lentokoneista. Populaarikulttuuria ja miehen elämää.

Kategoriat

Sami Ruokangas Written by: