Lisbeth Salander ja Modesty Blaise

Modesty Blaise 2/2010

Äskettäin Lontoossa oleillessani huomasin, että siellä oli nyt kuuminta hottia Stieg Larssonin ensimmäinen Millennium-kirja ja siitä tehty elokuva The Girl with the Dragon Tattoo.

Suomessa meitä sarjakuvan ystäviä on samaan aikaan ilahduttanut Larssonin kirjojen päähenkilön, Lisbeth Salanderin, esikuvan paluu. Egmont kun alkoi taas  julkaista Modesty Blaisea omana Agentti X9 -lehtenään.

Agentti X 9 ilmestyi Suomessa vuosina 1973-1994. Sen jälkeen Modesty Blaise ilmestyi pari vuotta omana X-lukemisto -lehtenään.

Arktinen Banaani -kustantamo julkaisi 2000-luvulla kolme kovakantista kirjaa Modestyn seikkailuja.

Nyt 2010 Modesty Blaise alkoi jälleen alusta Agentti X9 -lehtenä. Nyt etuna on aiempaa isompi, alkuperäisiin strippeihin perustuva sivutaitto.

Alkuperäiset sarjakuvastripit on saatu lehden käyttöön Roger Clarkin kaltaisten keräilijöiden kokoelmista.

Modesty-tarinoiden lisäksi Agentti X 9 sisältää vanhaan malliin muitakin laadukkaita jännityssarjoja kuten 100 Bullets ja Torpedo 1936.

Tämän vuoden ensimmäisessä numerossa on myös Antti Marttisen artikkeli Lisbeth Salanderin ja Modesty Blaisen hahmojen yhtäläisyyksistä. Stieg Larssonin kirjojen ja niistä tehtyjen elokuvien hakkerihahmo Salander muistuttaa kieltämättä Blaisen sarjakuvahahmoa.  Huippumoderneja Peppi Pitkätossuja molemmat. Samanlaisuuksia on myös Willie Garvinin ja Mikael Blomkvistin välillä.

Modestyn seikkailuista kootun X-lukemiston (1995-1996) toimittaja, elokuva- ja dekkari-intoilija Asko Alanen löytää ulkonäön lisäksi runsaasti yhtäläisyyksiä näistä naisista:

– Menetetty lapsuus väkivaltaisessa ympäristössä, selvitymisen keinot älyn ja sisun sekä itsepuolustustaitojen ja modernin tekniikan avulla, oveluus ja rohkeus uhmata valtakoneistoa, isoja konnia ja heidän klikkejään. Kumpikin oman tiensä sankaritar myös verhoutuu sulavasti mustaan hiusväriä myöten ja suosii kauko-idän symboleja, kuten lohikäärmeet.

Tervetuloa takaisin Modesty Blaise!

Google Podcasts

Listen on Google Podcasts

Kuuntele ja tilaa Spotifyssa

Apple Podcasts

Kuuntele Suplasta

Kuuntele Suplassa

Sami Ruokangas

Kirjoittaja Sami Ruokangas on musiikkifriikki; tuottaja ja toimittaja. Blogi musiikista, musiikista ja musiikista. Sarjakuvista, kitaroista, kirjoista, elokuvista, lumilaudoista, televisiosta, netistä, levyistä, drinkeistä, blogeista, junista ja lentokoneista. Populaarikulttuuria ja miehen elämää.

Kategoriat

Sami Ruokangas Written by:

One Comment

  1. MarkSpizer
    3.5.2010

    great post as usual!

Comments are closed.