Puistoblues ja Tuska

ZZ Top Sweden Rockissa 2009

Juhannuksen jälkeinen Suomi on perinteiseen tapaan täynnä musiikkitapahtumia. Helsingissä käynnissä on hevikansan Tuska ja Järvenpäässä Puistoblues.

Viime vuonna samana viikonloppuna Tuskan ja PB:n kanssa oli vielä Helsingin Suvilahdessa Pitkä kuuma kesä –niminen festari. Vieläkin harmittaa, että missasin siellä soittaneen Social Distortionin, kun samaan aikaan Järvenpäässä soitti toinen suosikkini, Gov´t Mule.

Tämän vuoden Puistoblues on itselleni kahdeskymmenes peräkkäin. Ensimmäisen kerran olin festarilla 1991. Silloin pääkonsertissa soittivat mm. Q.Stone, Michael Coleman and The Backbreakers, Bo Diddley, John Lee Hooker ja The Robert Cray Band feat. The Memphis Horns. Kova vuosi! Hooker ja Bo Diddley!!! Eikä huono ollut Robert Craykään.

Toinen ikimuistoinen vuosi oli 1996, jolloin esiintyivät mm. Honeyboy Edwards & Homesick James, The Muddy Waters Tribute Band, The Band ja Lynyrd Skynyrd. Samoin kuin nyt 2010, pääkonsertti oli loppuunmyyty.

Muita hienoja Puistoblues-keikkoja olen vuosien varrella todistanut mm. seuraavilta: Buddy Guy, Albert Collins, Johnny Adams, Nina Simone, Luther Allison, Junior Wells, The Neville Brothers, Jimmie Vaughan, Ten Years After, Jeff Healey Band, Santana, Wilson Pickett, Buddy Miles, Little Milton, B.B. King, Robert Plant, Eric Sardinas, Shemekia Copeland, Joe Bonamassa, Son Seals, Michael Burks, Gary Moore, The Fabulous Thunderbirds, Bonnie Raitt, Koko Taylor, Marcia Ball, Little Feat, Lil´ Ed and the Blues Imperials, Procol Harum, Johnny Winter, Billy Boy Arnold & Jody Williams.

Toisin sanoen lähes kaikki merkittävimmät blues- ja bluesrocknimet ovat Järvenpäässä esiintyneet. Bluesrockin puolelta ei tule mieleen kuin kaksi nimeä joita ei ole Järvenpäähän saatu tai jostain syystä älytty pyytää: The Allman Brothers Band ja Canned Heat. Onneksi ikisuosikkini Canned Heat tulee Turun Ruisrockiin, jossa se soitti edellisen kerran 1971!!

Kolmas puutelistan nimi olisi ouult ZZ Top, mutta huomenna partaukot nähdään Järvenpäässä.

1991 Puistobluesissa lumonneen bluesmestarin poika John Lee Hookerin Jr. muuten esiintyy huomenna samalla niemellä kuin isänsä 20 vuotta sitten. Muita pääkonsertin esiintyjiä ovat The Balls, Eddie Cotton Band ja se ZZ Top. Partatrio näyttää yhä kiinnostavan suomalaisia, sillä huominen on myyty loppuun. Hyvä niin, sillä tämä saattaa olla viimeinen tilaisuus nähdä livenä yksi kaikkien aikojen bändeistä.

Näin ZZ Topin viime kesänä Sweden Rockissa. Bändi on jo kieltämättä menettänyt hurjimman potkunsa, mutta viime vuoden keikka oli positiivinen yllätys. Vuoden 2008 Live from Texas -DVD:llään ukot heiluvat melko huonolla hapella, mutta sveduissa he olivat energisempiä. Muddy Watersin Catfish Blues ja Jimi Hendrixin Foxy Lady olivat kivat coverit. Dusty Hillin kirkasääninen laulanta oli reippaampaa kuultavaa kuin Billy Gibbonsin kähinä. Mutta Gibbonsin kitara soi komeasti ja tuli tunne, että ZZ Top vanhenee bluesmiesesikuviensa tavalla ja tyylillä. Lavalla ja saappaat jalassa. Kuinkas muuten.  

Puistobluesin lauantain jälkeen ehdin sunnuntaina Tuskan nostalgiailtaan tsekkaamaan Megadethin. Ja toki taas myös W.A.S.P:in joka Sweden Rockissa oli hyvässä vedossa.

Megadethiin on palannut basisti David Ellefson ja bändin viimeisin levy Endgame oli viime vuoden hevihuippua.

Tuskaan menen vasta toista kertaa. Samaan aikaan on ollut Puistobluesia ja muuta, vaikka yhtä lailla tunnelmaltaan mukavia festareita ovat molemmat. Eikä John Lee Hookerin bluesista ole ZZ Topin kautta pitkä matka heviin.  

John Lee Hooker: Boom Boom:

httpv://www.youtube.com/watch?v=mg0cGVJJH7w

ZZ Top livenä Saksassa 1980:

httpv://www.youtube.com/watch?v=SGJ518NVL_A

Lynyrd Skynyrd Puistobluesissa 1996:

httpv://www.youtube.com/watch?v=hIozvMbhI54

Kuuntele ja tilaa Spotifyssa

Apple Podcasts

Kuuntele Suplasta

Kuuntele Suplassa

Sami Ruokangas

Kirjoittaja Sami Ruokangas on musiikkifriikki; tuottaja ja toimittaja. Blogi musiikista, musiikista ja musiikista. Sarjakuvista, kitaroista, kirjoista, elokuvista, lumilaudoista, televisiosta, netistä, levyistä, drinkeistä, blogeista, junista ja lentokoneista. Populaarikulttuuria ja miehen elämää.

Kategoriat

Sami Ruokangas Written by: